Het team van de Kamperfoelieschool in Huizen heeft donderdag een bezoek gebracht aan basisschool ‘Kindercampus Zuidas’ in Amsterdam. De Kindercampus Zuidas is een taalvriendelijke basisschool voor Ontwikkelingsgericht Onderwijs (OGO). De school voert ook het certificaat ‘taalvriendelijke school’, waarmee aangegeven wordt dat alle talen welkom zijn.
Het team uit Huizen ging bij deze school op bezoek, omdat zij een vergelijkbare populatie hebben: veel anderstalige kinderen en net als op de Kamperfoelieschool bieden ze hier extra taalondersteuning. Met dit bezoek wilden ze inspiratie opdoen voor hun eigen school en ervaren hoe het onderwijs voor deze populatie op een andere school georganiseerd is.

Kindercampus Zuidas staat – zoals de naam al zegt – op de Zuidas, een wijk die vooral bekendstaat als het zakendistrict van Amsterdam en met veel hoogbouw. Bart van der Vlist, meerscholendirecteur: “De school is een enorm ruim gebouw en staat pal tussen de wolkenkrabbers, heel indrukwekkend.” De leerlingenpopulatie op Kindercampus is heel divers. Er zitten kinderen van expat gezinnen op school, maar ook vluchtelingen uit verschillende landen. In totaal telt de school zeventig nationaliteiten. Die nationaliteiten zijn zichtbaar gemaakt doordat er van alle landen een vlag hangt in de centrale hal van de school. En als er een kind uit een nieuw land op school komt, krijgt ook de vlag van dat land een plekje in de school via een kleine ceremonie. Op deze manier proberen ze de kinderen zich snel thuis en welkom te laten voelen.

“Dat is toch anders dan bij ons”

Opvallend

Bart: “Wat ik opvallend vind, is dat de kinderen op deze school gestimuleerd worden om in de eerste periode hun moedertaal te gebruiken. Het schoolteam ziet dat als een onderdeel van het wen- en leerproces. Wat verder een belangrijk verschil is met het onderwijs op de Kamperfoelieschool is dat het leren van de Engelse taal een grote plaats inneemt; een taal waar bijna alle kinderen en ouders al een basis van hebben meegekregen. Iedere donderdag wordt bijvoorbeeld de hele schooldag in het Engels aangeboden. Ook alle schriftelijke communicatie met de ouders wordt in het Nederlands en Engels verstuurd. Dat is toch anders dan bij ons, waar we kinderen juist stimuleren om zo veel mogelijk Nederlands te spreken. Waar men heel goed oog voor heeft en rekening mee houdt, is de culturele diversiteit van de leerlingen. Zo is er aandacht voor de verschillende vieringen en feestdagen en in de bibliotheek staan boeken met verhalen over kinderen van over de hele wereld.” Het viel Bart ook op dat de school heel veel doet aan ouderbetrokkenheid. Er wordt veel informatie met de ouders gedeeld over wat er in de klas gedaan wordt, maar ze versturen ook elke twee weken een nieuwsbrief met meer algemene informatie over de school.
Daarnaast worden ouders maandelijks uitgenodigd voor een kop koffie en een oer-Hollandse stroopwafel om bepaalde thema’s te bespreken.

Al met al was de rondleiding en het kijkje in de keuken van deze taalvriendelijke school een enorm inspirerende dag voor het team van de Kamperfoelie. Vol enthousiasme en goede ideeën heeft het team deze dag afgesloten met een gezamenlijk diner en een sportieve pot bowlen.